Din idé kan göra skillnad för en annan människa

I den offentliga välfärden möter vi individer med sammansatta behov av stöd, vägledning och rehabilitering för att komma ut på arbetsmarknaden. Ofta krävs det att flera myndigheter samverkar med olika insatser utifrån individens bästa.

Alla vill väl men vi når inte alltid hela vägen. Vi behöver lyckas bättre och tror att de bästa lösningarna finns hos dem som arbetar nära. Har du i ditt arbete idéer om hur vi kan göra välfärden bättre? Då kan din idé göra skillnad.

För att samordna och effektiviseras myndigheternas insatser och resurser så har Helsingborgs stad, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Skåne bildat ett finansiellt samordningsförbund. Förbundet finansierar processer och insatser som två eller flera myndigheter ansöker om samt genomför gemensamt.

Processer och insatser ska rikta sig till individer i Helsingborg som är i behov av från flera myndigheter för att förbättra sina förutsättningar och förmågor att komma ut på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Med en bättre samverkan kan fler individer återgå till arbetsmarknaden, och färre behöver falla ur.

Syftet med samverkan är att utveckla nya former för organisering och arbetssätt mellan myndigheterna och dess respektive uppdrag. Det kan vara i det lilla eller i det stora, det viktiga är en helhetssyn där parterna delar en tilltro för den tänkta lösningen.

Den finansiella samordningen är ett komplement till myndigheternas ordinarie verksamhet. Samordningsförbundet kan bidra till samsyn och möjliggöra utvecklingsprång som kan effektivisera arbetet i, och mellan, de ordinarie verksamheterna.

Utvecklingsprocessens olika steg

Idé om samverkansinsats

Berätta för din chef om din samverkansidé. Du eller din chef kan sedan ta kontakt med Samordningsförbundet. Tillsammans diskuterar vi vilka parter som kan delta i samverkansprocessen, samt förbereder en plan för ansökan.

1

Beslut om samverkansinsats

Vi samlar aktuella verksamheter i en tvärsektoriell grupp och tar fram en ansökan om samverkansmedel samt en plan för genomförande. Vi utgår från det gemensamma behovet. Samordningsförbundets styrelse fattar sedan beslut om finansiering

2

Processen startar

Inför att utvecklingsprocessen ska starta utses en styrgrupp som utser en processledare samt eventuella processmedarbetare. Vi tydliggör gemensamt ansvar och roller.

3

Uppföljning och utvärdering

Processarbetet följs upp löpande av styrgruppen och rapporteras både skriftligt och muntligt till samordningsförbundets styrelse. Olika möjligheter till utvärdering av processarbetet finns.

4

Implementering

Om samverkan ska fortsätta efter processtiden lämnas ansvaret för införande över till ordinarie verksamhet. Samordningsförbundet stöder längs hela vägen.

5

Pågående utvecklingsprocesser

Aktivera Fler

Aktivera Fler är en ny samverkansprocess som startade upp i april.Målet för processen är att etablera en väl fungerande samverkan mellan parterna där individer som befinner sig i ”mellanrummen” kan erbjudas tidiga rustande insatser i syfte...

Aktivera Fler är en ny samverkansprocess som startade upp i april.

Målet för processen är att etablera en väl fungerande samverkan mellan parterna där individer som befinner sig i ”mellanrummen” kan erbjudas tidiga rustande insatser i syfte att bryta isolering och utanförskap och påbörja sin förflyttning mot arbetslivet. Respektive part använder insatser ur den egna verktygslådan i syfte att skapa en gemensam planering som ska främja progression för den arbetssökande. På så vis är förhoppningen att fler gemensamma individer ska kunna rustas för att snabbare nå arbetsmarknaden.

Minst 80 % av de individer som deltar i den samverkande insatsen ska ha fått tillgång till sammanhållet stöd och arbetsinriktade insatser, varav 50 % ska ha påbörjat arbete, praktik eller studier.

Parterna ska under processtiden testa och utvärdera nya arbetssätt, med målet att dessa ska kunna drivas vidare hos respektive part och i samverkan, utan behov av externa finansiering.

Processen ägs av Arbetsförmedlingen i samverkan med Försäkringskassan och Arbetsmarknadsförvaltningen, Socialförvaltningen och Vård och omsorgsförvaltningen, Helsingborgs stad.

Processtid: 2025-04-01 – 2027-12-31

Processledare: Malena Särman, malena.sarman@arbetsformedlingen.se

Fler Kan

Genom processen Fler kan har Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad under ett års tid arbetat med attitydförändring i Helsingborg gällande att få fler arbetsgivare att anställa personer med funktion...

Genom processen Fler kan har Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad under ett års tid arbetat med attitydförändring i Helsingborg gällande att få fler arbetsgivare att anställa personer med funktionsnedsättningar.

I processen har man bland annat sett följande framgångsfaktorer:

  • 250 företagskontakter

  • Tydliggjort en väg in för arbetsgivare till båda myndigheterna

  • Ökat antal anställningar med stöd av lönebidrag med 10%

  • Tillsatt 13 anställningar med någon form av lönestöd, fram till och med oktober 2023.

  • Fångar bättre upp kompetensbehoven hos arbetsgivare och möjliggör för andra lösningar som ordinarie verksamhet sedan tar ansvarar för.

Genom arbetsgivarnära relationer ökar kunskapen om insatser och stöd från båda parter, vilket i sin tur hjälper arbetsgivare att tänka bredare i sina rekryteringsprocesser samt ges hjälp med att lösa sin kompetensförsörjning.

Målet för den förlängda processen är att
Fördjupa befintliga relationer med arbetgivare, vilket bidrar till nya arbetstillfällen samt få fler nya arbetsgivare att vilja anställa från målgruppen.

Mätbara mål:

- Minst 70 arbetsgivarnära dialoger per kalenderår
- Minst 15 anställningar med anställningsstöd per kalanderår

Kompetensförsörjning är en gemensam utmaning, inte minst hos flera kommuner i Nordvästra Skåne och vi kommer i denna process att aktivt att undersöka intresset hos andra kommuner att samverka kring utveckling av nya arbetssätt för att möta denna utmaning.

Processtid
2024-01-15 – 2026-01-14

Samverkansparter
Arbetsförmedlingen samt Arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad

Processledare
Sara Jeczmyk
sara.jeczmyk@arbetsformedlingen.se

Marita Holopainen
marita.holopainen@helsingborg.se

Individsamverkan i Helsingborg

SyfteParterna har utifrån tidigare process Rekrytera byggt vidare på de goda effekter som uppstår av att arbeta i samverkan med rätt kompetenser runt individen utifrån behov. Nästa steg är genom denna myndighetssamverkan där v...

Syfte
Parterna har utifrån tidigare process Rekrytera byggt vidare på de goda effekter som uppstår av att arbeta i samverkan med rätt kompetenser runt individen utifrån behov. Nästa steg är genom denna myndighetssamverkan där vi formar vi en struktur som syftar till att korta individens väg mot självförsörjning, genom samtida insatser mot ett gemensamt mål.

Arbetet sker inte i fasta team utan samverkan uppstår mellan de kompetenser som just då behövs för att möta individens behov. Samverkan riktas mot individer som är i behov av stöd från flera myndigheter och som är i behov av samplanering kring kombinerade insatser för att nå eller närma sig egenförsörjning.

Processen inleds med en förprocess på fem månader för identifiera nyckelfaktorer för en välfungerande struktur för myndighetssamverkan. Processen leds av en processledare tillsammans med koordinatorer från de respektive myndigheterna, där en särskild koordinator utgår från verksamheter som riktar sig till unga. Processledarens uppdrag avslutas när förprocessen är genomförd och implementerad, medan strukturen med koordinatorerna fortlöper över tid. Koordinatorernas uppdrag utgår från den egna verksamheten och en bred kompetens om denna.

Myndighetssamverkan i Helsingborg kan ses som en ”syskonprocess” till SKAPA i Helsingborg, där den förstnämnda processen utvecklar en gemensam struktur för samverkan medan den sistnämnda processen utvecklar ett gemensamt förhållningssätt för samverkan.

Målsättning
Processen ska realisera en gemensam struktur för myndighetssamverkan för individer som är i behov av stöd från flera myndigheter och samplanering av kombinerade insatser för att nå eller närma sig egenförsörjning.

Processtid
2022-04-01 – 2025-12-31

Samverkansparter
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Primärvården inom Region Skåne samt Arbetsmarknadsförvaltningen, Helsingborgs stad

Processledare
Rekrytering pågår

Studiecoach

Studiecoach är våra medlemsparters senaste samverkansinitiativ och syftar till att fler individer som idag står utanför arbetsmarknaden ska påbörja och avsluta utbildning som matchar arbetsmarknadens behov. Studieavbrott under inledning av...

Studiecoach är våra medlemsparters senaste samverkansinitiativ och syftar till att fler individer som idag står utanför arbetsmarknaden ska påbörja och avsluta utbildning som matchar arbetsmarknadens behov.

Studieavbrott under inledning av utbildning är relativt vanliga. Parterna ser därför att för individer med behov av extra stöd och som idag står utanför arbetsmarknaden, kan kombinationen av studieförberedande insatser som längs vägen övergår i ett studiestödjande arbete vara den viktiga nyckel som möjliggör att individen slutför utbildning och får en fast förankring på arbetsmarknaden.

Studiecoachen ska utgöra detta stöd genom metoden Supported Education, och insatsen ska riktas till minst 200 individer, med målsättning att minst 125 individer påbörjar OCH slutför utbildning.

Processen drivs av Arbetsmarknadsförvaltningen Helsingborg och Arbetsförmedlingen.

Processtid
2024-06-01 – 2026-12-31

Samverkansparter
Vuxenutbildningen, Arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad samt Arbetsförmedlingen.

Processledare
Åsa Alvarsson
asa.alvarsson@arbetsformedlingen.se

Isabelle Tenper
Isabelle.Tenper@helsingborg.se

Ladda ner ansökningsblankett

Kontakt

Om du har förslag på en samverkansinsats eller har frågor om vår verksamhet är du välkommen att kontakta oss.

Besöksadress

Bredgatan 11, Helsingborg

Postadress

Rönnowsgatan 8 C
252 25 Helsingborg

Förbundschef Maria Hällstig

maria.hallstig@sfhelsingborg.se

0704-119 588

Administrativ Samordnare Heléna Tengstrand

helena.tengstrand@sfhelsingborg.se